SABAHATTİN ALİ VE GERHART HAUPTMANN'IN ESERLERİNDE SOSYO-KÜLTÜREL OLGU VE İLETİŞİM ÇATIŞMASI - Ali BAYKAN (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Aynı yüzyılda yaşamış olan Ali ve Hauptmann, hem kendi ülkelerinde hem de dünyada meydana gelen sosyal, siyasal, iktisadi, kültürel vb. değişimleri yakından takip etmiş ve bu olguları eserlerine yansıtmışlardır. Toplumda meydana gelen olayların her iki yazarın eserlerine yansıtılmasının yanı sıra, yazarların özel hayatlarındaki kişi, kurum, çevre ve olayları da kurgulanmıştır. Yazarların eserlerinde tek bir edebi yöntem ve devir özelliğinden ziyade, birkaç yöntem ve devir özelliği dikkat çeker. Geçmişten günümüze kadar Alman ve Türk sosyal, kültürel, iletişim biçim ve çeşitlerinin gerek kendi aralarında, gerekse iki toplum arasındaki karşılaştırılmalarında çeşitli farklılıklar ortaya çıkar. Buna karşın iki toplum arasında bazı benzerlikler de bulunur.