Mot en mer marginal velferdsmodell: Innstramninger i innvandreres tilgang til sosiale rettigheter etter 2015 - Helga Eggebø; Anne Balke Staver (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
I kjølvannet av asylforliket i 2015 ble det gjort en rekke innstramninger i innvandreres tilgang til norske trygdeordninger, og dette er den første gangen den norske folketrygdloven er blitt endret utelukkende av innvandringspolitiske hensyn. I denne artikkelen analyserer vi disse politiske prosessene og spør hvordan problemforståelser og logikker fra innvandringsfeltet har påvirket trygdepolitikken. Datamaterialet består av politiske dokumenter, og vi benytter Carol Lee Bacchis WPR-tilnærming til policyanalyse. Analysene viser hvordan innvandringspolitiske kategorier blir vevet inn i trygderegelverket og fører til at noen grupper nykommere blir ekskludert fra trygdeordningene. Dette fører til en differensiering av grupper og rettigheter som er langt mer kompleks enn analytiske begreper som «dualisering» og «tosporet velferdsmodell» gir inntrykk av. Nykommere som blir ekskludert fra de universelle ordningene, blir gjort mer avhengige av arbeidsmarkedet eller familien. På denne måten dreier politikken bort fra prinsipper om likestilling og universalisme og uavhengighet fra familien og markedet, som har ligget til grunn for den nordiske velferdsmodellen i trekvart århundre.