AZERBAYCAN’IN KÜLTÜR TAŞIYICISI: İSMAİLİYYE SARAYI VE AĞA MUSA NAGİYEV - Zeynep Akarslan (Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi)
19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında Ağa Musa Nagiyev tarafından inşa ettirilenve bugün hâlâ Azerbaycan’ın en özel yapıları arasında yer alan İsmailiyye Sarayı sadecemimarî güzelliği ile değil, aynı zamanda taşıdığı tarihî anlam ile de dikkat çekmektedir. Azerbaycan’ınbağımsızlık fikrinin ilk kez dile getirildiği mekânlardan biri olma özelliği taşıyanİsmailiyye Sarayı ülkenin kültürel ve tarihî belleğinde önemli bir yere sahiptir. 1907 yılındaAzerbaycanlı ünlü zengin Ağa Musa Nagiyev tarafından genç yaşta hayatını kaybeden oğluİsmail’in anısını yaşatmak amacıyla inşa ettirilen bu bina, Azerbaycan’ın tarihine tanıklık edenbirçok önemli olaya ev sahipliği yapmıştır. 20. yüzyılın başlarında Azerbaycan’ın en zengininsanlarından biri olan Ağa Musa Nagiyev bu eserle oğluna duyduğu sevgiyi ve Azerbaycan’aolan bağlılığını göstermiştir. Sarayın inşası, dönemin tanınmış Polonyalı mimarı Jozef Ploşkotarafından gerçekleştirilmiş ve yapı kısa sürede Bakü’nün en ihtişamlı binalarından biri hâlinegelmiştir. İsmailiyye Sarayı, sadece fiziksel bir yapı olmanın ötesine geçerek Azerbaycan’ınmillî ruhunu ve bağımsızlık arzusunu yansıtan bir simge hâline gelmiştir. Bu çalışma, Azerbaycankaynaklarına dayanarak Azerbaycan’ın 20. yüzyıldaki önemli simalarından biri olan AğaMusa Nagiyev’in yaşamına, Azerbaycan’ın kültürel gelişimine yaptığı katkılara ve İsmailiyyeSarayı’nın Azerbaycan tarihindeki yerine odaklanmaktadı