Wspomnienia, relacje, dzienniki – seria wydawnicza Żydowskiego Instytutu Historycznego INB - Marta Janczewska (Zagłada Żydów)
Noach Lasman, Wspomnienia z Polski 1 sierpnia 1944–30 kwietnia 1957, Warszawa 1997; Celina Budzyńska, Strzępy rodzinnej sagi, Warszawa 1997; Marek Urban, Polska… Polska…, Warszawa 1998; Oskar Kofler, Żydowskie dwory. Wspomnienia z Galicji Wschodniej od początku XIX wieku do wybuchu I wojny światowej, Warszawa 1999; Chawka Folman – Raban, Nie rozstałam się z nimi…, tłum. z hebrajskiego Inka Wajsbrot i Dora Sternberg, Warszawa 2000; Janina Bauman, Nigdzie na ziemi, Warszawa 2000; Irena Śmigielska, Skradzione lata, Warszawa 2001; Jakub Bukowski, Opowieść o życiu, Warszawa 2002; Leokadia Silverstein, Tak właśnie było, tłum. z angielskiego Hanna Sochacka-Kozłowska, Warszawa 2002; Florian Majewski, Pustelnik, Warszawa 2002; Lili Chuwis-Thau, A jeśli Cię zapomnę, Warszawa 2002; Menachem Katz, Na ścieżkach nadziei, tłum. z hebrajskiego Jan Biełas, Warszawa 2003; Joseph Rosenberg, Nazywam się Józef Nowak, Warszawa 2004; Rachela Margolis, Wspomnienia wileńskie, Warszawa 2005; Icchak Sternberg, Pod przybraną tożsamością, tłum. z hebrajskiego Maria Perlberger-Schmuel, Warszawa 2005; Eliasz Bialski, Patrząc prosto w oczy, Warszawa 2006