İlahiyatçılar İçin Hadislere Yaklaşım Ölçeğinin (İHYÖ) Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması - Ümit Horozcu; Seyit Ali Güşen (İslami İlimler Dergisi)
Bu çalışmada İlahiyatçılar için Hadislere YaklaşımÖlçeğinin (İHYÖ) güvenirlik ve geçerlik analizine ilişkin bulgulara yer verilmektedir.İki nihaî çalışmadan birincisi Türkiye’deki çeşitli ilahiyat fakültelerindenlisans ve lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra öğretim üyelerinden oluşan 478kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. 16 maddeden oluşan ölçek tek faktörlü biryapıya sahiptir. 229 kişi ile yapılan ikinci uygulama sonrası yapılandoğrulayıcı faktör analizinde ise iyi uyum ifade eden değerlere ulaşılmıştır (X2= 380.78, Df = 104 P Value: 0.00, X2 /df = 3.66, RMSEA, .075; NFI,.97; NNFI, 0.98; CFI ,0.98; IFI, .91; GFI, .91; AGFI, .88; RMR, .038 ve SRMR:.039 olarak tespit edilmiştir. Ölçeğin Cronbahch’s Apha değeri .932; iki yarıgüvenirlik analizi sonucunda elde edilen Cronbach’s Alpha katsayısı  birinci yarı için .905, ikinci yarı için.842’dir. İki yarı arasındaki korelasyon .873; Spearman-Brown Coefficientdeğeri .932,  Guttman Split-HalfCoefficient değeri .932 olarak tespit edilmiştir. Tüm bu değerler İHYÖ’nüngüvenilir ve geçerli bir ölçek olduğunu göstermektedir