Eşcinsellikleriyle İlgili Değişim Talebiyle Psikolojik Danışmaya Başvuran Yetişkin Bireyler Üzerine Fenomenolojik Bir Çalışma - Neslihan Aydın (Değerler Eğitimi Dergisi)

(untitled)
Heteroseksüellik, eşcinsellik (homoseksüellik) ve biseksüellik olarak üç grupta incelenen cinsel yönelim, kişinin hangi cinsiyete çekim duyduğunu, cinsel ilgisinin hangi cinsiyete yöneldiğini ifade eder. Psikolojik danışma ise kişilere özfarkındalıklarını arttırmaları, bunun neticesinde sağlıklı kararlar almalarını sağlayıp kendilerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayan psikolojik yardım hizmetlerinden biridir. Danışmanlıkta takip edilen kuramlar modernist ve postmodernist olmak üzere iki grupta incelenir. Modernist kuramların danışandaki “sorun” odaklı bakış açılarının tersine postmodern kuramlar, belli bir “doğru” tanımlamasından ziyade danışanın kendi gerçekliğine vurgu yapar. Literatür göz önünde bulundurulduğunda eşcinsel yöneliminden rahatsızlık duyan bireyleri postmodern kuramları çerçevesinde değerlendiren araştırmalarda eksiklik tespit edilmiştir. Bu çerçevede yapılan araştırmanın amacı; yetişkin bireylerin eşcinsel yönelimlerinde değişim olması talebiyle psikolojik danışmaya başvurmalarını incelemektir. Nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) ile yürütülen araştırmada eşcinsel yöneliminde değişim olması talebiyle psikolojik danışmaya başvuran 6 kişiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler betimsel içerik analizi yoluyla analiz edildikten sonra ilgili literatürle ilişkisi ortaya konulmuştur. Araştırman bulgularına göre eşcinsel yönelime karşı tutum, eşcinsel yaşam tarzına karşı tutum ve heterosekseül yaşam isteği olmak üzere üç ana temaya ulaşılmıştır. Ana temalara ait alt temalar ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Araştırmanın son kısmında araştırmacılara ve uygulayıcılara önerilerde bulunulmuştur.