KROATOLOGIJA: RAZVOJ, METODE I JAVNO MNIJENJE - Vlatko Smiljanić (Hum)
Kroatologija se razvila kao zasebno interdisciplinarno akademsko područje, formalno priznato unutar hrvatskoga znanstvenog okvira 2009. godine. Ova studija ispituje povijesni razvoj kroatologije, s posebnim naglaskom na njezinu evoluciju pod utjecajem ključnih kulturnih, povijesnih i političkih čimbenika od 19. stoljeća nadalje. Kritički se analiziraju metodološki pristupi koji su središnji za kroatološka istraživanja, poput jezikoslovnih, književnih i kulturoloških studija, te se razmatra njihova integracija u suvremeni akademski diskurs. Nadalje, rad istražuje percepciju kroatologije u javnosti i njezinu distinkciju od srodnih područja, poput kroatistike, pri čemu se naglašavaju aktualne rasprave o njezinoj znanstvenoj i društvenoj relevantnosti. Institucionalni napredci, uključujući uspostavu preddiplomskih, diplomskih i doktorskih programa, znatno su pridonijeli akademskoj vjerodostojnosti kroatologije. Ipak, ostaju izazovi u učvršćivanju njezina identiteta i rješavanju pitanja profesionalnih prilika za njezine diplomante. Ovo istraživanje naglašava nužnost usavršavanja metodoloških okvira i poticanja interdisciplinarne suradnje kako bi se dodatno povećao utjecaj ovoga područja na razumijevanje hrvatskoga nacionalnog identiteta i kulture.