Вплив збройних конфліктів на довкілля: сучасні проблеми міжнародно-правової відповідальності - O. V. Hilevych; V. O. Shulga (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У науковій статті досліджуються критичні питання впливу збройних конфліктів на навколишнє середовище крізь призму міжнародно-правової відповідальності. На тлі безпрецедентних руйнувань, спричинених сучасною війною в Україні, автори наголошують на тривожній тенденції: довкілля дедалі частіше перетворюється не лише на театр бойових дій, а й на цілеспрямовану мішень. Це призводить до масштабних і довготривалих екологічних катастроф, наслідки яких відчуватимуться десятиліттями. Дослідження обґрунтовує нагальну потребу в кардинальному оновленні міжнародного правового підходу до захисту навколишнього середовища в умовах війни, зокрема через запровадження та міжнародне визнання поняття «екоциду» як окремого злочину. Це дозволить притягати до відповідальності винних у найбільш тяжких екологічних злочинах.