Metropolis’ten İki Komutan-Yönetici Heykeli Parçası - Serdar Aybek (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı son yıllarda Metropolis İonia’da sürdürülen çalışmalarda bulunan iki komutan-yönetici heykeli parçasını tanıtmaktır. 2011 yılında özel mülkiyete ait bir tarlada gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda bulunan heykel parçası bacaklardan ibarettir, diğer parça ise 2017 yılında Yeniköy’deki bir köy evinin duvarında spolia olarak kullanılmış kaide ve komutan pelerini parçasından oluşur. Her iki parça üstün kaliteleri ile Geç Helenistik ve Roma Döneminde Metropolis Heykeltıraşlığının bulunduğu sanatsal seviyeyi temsil ederler. Malzeme ve teknik Metropolis’deki diğer mermer heykeller ile aynıdır. Heykeller ağır bir tahribata uğradığından kesin bir karara varmak güçtür. Sadece korunan giysi kumaşı detayları birtakım ihtimallerden bahsetmeyi mümkün kılar. Her iki heykel ayakta erkek figürlerini zırhları ve askeri pelerinleri ile tasvir etmiş olmalıdır. Stil özellikleri, tipoloji ve Metropolis heykelleri ile aralarındaki diğer benzerlikler eserlerin MÖ 2.-1. yüzyıl üretimi olabileceğini göstermektedir.