Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarına hasta ve hasta yakınları tarafından uygulanan şiddetin değerlendirilmesi - İsmet Parlak; Vermi Değerli; Rıfat Kılıçaslan; Yasin Demir; Serhat Akay; Sadiye Yolcu; Tuğba Çiçek Durak (Genel Tıp Dergisi)
Amaç: Hastanemiz sağlık çalışanlarının hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalma durumlarını incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Hastanemizde çalışan 300 sağlık çalışanına, kişisel bilgileri içeren 5 soru ve işyerinde şiddet bilgilerine ait 16 sorudan oluşan anket formu çalışanların çalışma ortam ve saatlerinde ziyaret edilerek, gönüllülük esasına göre doldurtulmuştur. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının %74’ü çalıştıkları bölümde daha önce şiddete maruz kaldığı, son 1 yılda şiddete maruz kalma oranının ise %73 olduğu, acil servis çalışanlarının %94.4’ünün son 1 yılda şiddete uğradığı, şiddetin %69.7’sinin sözel şiddet şeklinde olduğu ve acil servislerde daha çok gerçekleştiği, şiddetin %53.2 oranında 16:00-24:00 saatleri arasında gerçekleştiği, şiddet esnasında %95.6 oranında herhangi bir cisim kullanılmadığı, şiddet sonrası sağlık çalışanların %95.9’unun yara almadığı, %41.0’ının güvenlik görevlisi çağırma şeklinde tepki verdiği, %68’inin mesleki performans kaybı yaşadığı, %85.6’sının şiddeti adli birimlere bildirmediği ve %67.9’unun gerekçe olarak adli yargılama sürecinin uzun olmasını gösterdiği belirlendi. Sonuç: Toplumda giderek yaygınlaşan şiddet sağlık sektörünü de ciddi şekilde etkilemiştir. Sağlık işyerinde şiddeti engellemek için gerekli yasal, idari, toplumsal önlemlerin alınması ve toplumsal farkındalık yaratılması gerekmektedir